Takılası'ya Hoş Geldiniz!

Forumumuzu daha verimli kullanabilmeniz için giriş yapmalısınız.

Giriş Yap

Tanıtım Lazer Markalama Makinesi Nasıl Seçilir

nullsix

Aktif Üye
Üye
Lazer Markalama Makinesi Nasıl Seçilir

Satın almadan önce ise en kritik konu “hangi malzemede ne kadar okunaklı sonuç” vereceğidir. Yanlış güç, uygun olmayan lens ya da hedef yüzeyin kaplamasını dikkate almamak; yanık görüntü, soluk işaret, hızlı aşınma ve hatta kalite reddi gibi riskler doğurur. Bu nedenle kararınızı malzeme türü, yüzey yapısı, hedef karakter boyutu ve üretim temposuna göre vermeniz gerekir.

Lazer markalama makinesi ile ürün yüzeyine temas etmeden; seri numarası, barkod/QR, logo, teknik kodlar ve izlenebilirlik bilgileri gibi öğeler kalıcı biçimde işaretlenir. Doğru kurulum ve doğru parametrelerle yüksek kontrast ve uzun ömürlü iz elde edilir.

Lazer Markalama Makinesi Nasıl Çalışır ve Ne Kazandırır

Lazer markalama, odaklanmış lazer ışığının malzeme yüzeyine kontrollü enerji aktarımıyla iz oluşturması mantığına dayanır. Genellikle metal yüzeylerde yüzeyde renk değişimi, mikroyapı etkisi veya kontrollü derinleşme yoluyla okunur bir işaret ortaya çıkar. Temassız çalıştığı için kalıp aşınması ya da doğrudan fiziksel sürtünmeye bağlı kalite dalgalanmaları azalır.

Bu teknoloji; hızlı devreye alma, tekrar üretilebilirlik ve düşük sarf tüketimi gibi nedenlerle seri üretim ve izlenebilirlik süreçlerinde tercih edilir. Örneğin metal gövdelerde logo ve partino, kablo/bağlantı elemanlarında teknik kod, endüstriyel ekipmanlarda ise bakım tarihi gibi bilgiler lazerle net bir şekilde görünür hale getirilebilir.

ODM İstanbul, ODMTECH markalı Fiber Lazer makineleriyle üretim, satış, eğitim ve servis taraflarında Türkiye genelinde destek sağlayan bir kuruluştur. Bu sayede cihaz seçimi kadar devreye alma ve kullanıcı yetkinliği tarafında da süreklilik hedeflenir. Ayrıca doğru kurgu yapılmadığında kaliteyi düşüren parametre hatalarının önüne geçmek daha kolay olur.

Hangi Ürünler için Uygundur Malzeme Seçimi Nasıl Yapılır

Malzeme ve yüzey kaplamasına göre sonuçların nasıl değiştiğini açıklayarak doğru makine yönlendirmesini desteklemek. Malzeme seçimi, lazer markalamanın sonucunu belirleyen temel etkendir. Fiber lazerler çoğunlukla metal ve birçok kaplama üzerinde yüksek kontrast verir. Paslanmaz çelik, alüminyum, pirinç ve bakır gibi iletken metallerde karakterler genellikle daha okunaklı görünür. Anodize yüzeylerde ise enerji ayarı doğru yapıldığında renk değişimi üzerinden net işaret üretmek mümkündür.

Plastiklerde, yüzey türüne göre performans değişebilir. Bazı plastikler lazer ışığıyla kontrollü reaksiyon verirken bazı kaplamalar beklenen kontrastı vermez. Bu yüzden “malzeme adı” kadar “yüzey kaplaması ve üretim geçmişi” de kritiktir. Üzerinde boya, vernik veya farklı bir kaplama bulunan parçalar için hedef kontrastı görmek amacıyla kısa bir deneme markası şarttır.

En sık karşılaşılan hatalar; çok yüksek enerjiyle yüzeyi aşırı yakmak, çok düşük enerjiyle soluk/okunmaz sonuç almak ve hedef karakterin küçük puntoda bile taranabilir olmasını sağlayacak ayarları yapmamaktır. Bununla birlikte çok ince işlerde odak ve hız uyumsuzluğu da görüntü kalitesini düşürür. Bu noktada parça üzerindeki bitiş (mat/parlak) ve amaçlanan okuma mesafesi de seçimi etkiler.

Doğru Modeli Seçmek için Kontrol Listesi

Güç, iş alanı, yazılım, güvenlik ve satış sonrası destek gibi seçim kriterlerini pratik bir listeyle toparlamak. Doğru lazer markalama makinesi modelini seçmek, yalnızca “güç” değerine bakmak değildir. Aynı malzeme üzerinde bile farklı iş alanı, çalışma mesafesi, yazılım akışı ve güvenlik kurgusu sonuçlar kadar üretim verimini de etkiler. Ayrıca kullanıcıların operasyonda aynı ayarları doğru şekilde tekrar uygulayabilmesi önemlidir.

Seçim yaparken aşağıdaki kontrol listesini kullanın. Kullandığınız arayüz, dosya formatları, karakter seti, otomatik kodlama ihtiyacı ve iş parçası bağlama yöntemi netleştirilmiş olursa deneme süresi kısalır.

Güvenlik tarafı da göz ardı edilmemelidir. Lazer işlemlerinde kabin/kapalı çalışma alanı, giriş-çıkış güvenliği, acil durdurma ve uygun göz koruması gibi önlemler; operatörlerin ve çevredeki personelin korunması için gereklidir. Bu yaklaşım, operasyonun sürdürülebilirliğini doğrudan etkiler. İsterseniz ODM İstanbul gibi üzerinden ulaşılabilen ekiplerle eğitim ve devreye alma planını baştan konuşmanız yanlış kurgu riskini azaltır.
  • İş parçası ölçüsü ve markalama alanı: Yeterli çalışma aralığı var mı
  • Malzeme ve yüzey tipi: Kaplama/renk değişimi hedefleniyor mu, deneme markası planlandı mı
  • Gerekli karakter yüksekliği ve okunabilirlik: Yakın/uzaktan okuma ihtiyacı nedir
  • Üretim temposu: Hız, tekrar çevrim süresi ve bekleme süreleri gerçekçi mi
  • Yazılım akışı: Logoyu metne dönüştürme, seri numarası otomasyonu ve dosya uyumu
  • Operatör kullanımı: Kullanıcı seviyesine uygun arayüz ve ayar doğrulama adımları
  • Lazer güvenliği: Kabin/kapalı alan, kilitleme, acil durdurma ve eğitim kapsamı
  • Servis ve destek: Kurulum sonrası bakım, parça erişimi ve eğitim tekrarı seçenekleri

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

HarbiMekân - Gündem Forum - Uğur Ağdaş
İletişim
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan takilasi.com Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. GenelForumlar.com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler için info@takilasi.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.
Geri